Fordonsförsäkring

Trafikförsäkringar

Har du bil, moped eller MC så måste du enligt svensk lag ha en försäkring annars går trafikförsäkringsförening in och står för en försäkring åt dig. Den är dyr, och du kommer få en faktura hemskickad. Betalas inte den går den till kronofogden direkt. En fordonsförsäkring täcker alla personskador och skador på kringsaker som du orsakar vid olycka. Har du en vanlig trafikförsäkring ersätts inte skadorna på ditt fordon om det är du som är skyldig till olyckan. Är motparten skyldig ersätter den personens försäkring dina skador. Det finns olika ”grader” av fordonsförsäkringar, vi tar upp dem mer nedan.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen ingår trafikförsäkringen, men även skydd för stölder, bränder, glasbrott, maskinfel, räddningar och rättsskydd. Blir din bil eller MC stulen får du alltså ersättning, det hade du inte fått om du bara hade haft en trafikförsäkring. Med räddningsförsäkringen får du transport vid en olycka eller liknande, både för dig och fordonet. Skulle åskan slå ner i ditt fordon, eller om det brinner upp har du också skydd och ditt fordon ersätts.

Helförsäkring

I helförsäkringer ingår även en vagnskadeförsäkring som täcker allt vid yttre händelser och skadegörelser. I helförsäkringen ingår naturligtvis även det som finns i trafikförsäkringen och halvförsäkringen
Tilläggsförsäkring

Det finns lite olika tilläggsförsäkringar för fordon, en populär är att få rätt till hyrbil under tiden din bil står på verkstaden eller den tid du inte kan bruka din ordinarie bil. Du kan även försäkra ner självrisken, så att den blir lägre vid olyckor.